Αθήνα

Χρονοδιάγραμμα πληρωμών προς τους φαρμακοποιούς παρουσίασε το υπουργείο Υγείας με την προϋπόθεση για την εφαρμογή του την αποδοχή του από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο και την άμεση άρση της αναστολής χορήγησης φαρμακευτικών προϊόντων με πίστωση στους ασφαλισμένους.
Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος συνεδριάζει για να εκτιμήσει τα δεδομένα και να αποφασίσει την στάση που θα κρατήσει. Από την πλευρά του, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για «επιλεκτική πληρωμή», όπως αναφέρει, των οφειλών του ΕΟΠΥΥ.
Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, σε σύσκεψη του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λυκουρέντζου, και του αναπληρωτή υπουργού, Μάριου Σαλμά, με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ και τις Διοικήσεις των Ασφαλιστικών Ταμείων έγινε εκτίμηση των εσόδων και εισπράξεων του ΕΟΠΥΥ από τα ασφαλιστικά ταμεία και τον κρατικό προϋπολογισμό έως το τέλος του έτους.
Έτσι, με βάση αυτή την εκτίμηση, στις 12 Σεπτεμβρίου εξοφλείται ο μήνας Ιούνιος του τρέχοντος έτους. Στις 12 Οκτωβρίου, ξεκινά η σταδιακή εξόφληση του Ιουλίου και του Αυγούστου η οποία θα ολοκληρωθεί στις 12 Νοεμβρίου και στις 12 Δεκεμβρίου εξοφλείται ο μήνας Σεπτέμβριος. Στα τέλη Οκτωβρίου και από τη δόση για την εξόφληση των υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τρίτους έως 31/12/2011 θα καταβληθούν οι αντίστοιχες οφειλές προς τους φαρμακοποιούς.
ΙΣΑ: «Επιλεκτική πληρωμή οφειλών»
Ωστόσο, στις ανακοινώσεις του υπουργείου Υγείας αντέδρασε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών διαμαρτυρόμενος για «επιλεκτική πληρωμή», όπως υποστηρίζει, των οφειλών του ΕΟΠΥΥ, ζητώντας άμεση συνάντηση για το θέμα με τον Μ.Σαλμά και τον διοικητή του Οργανισμού.
«Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας επιβάλλεται να διασφαλίσει ότι όλοι οι πάροχοι υγείας θα πληρώνονται αναλογικά και ισότιμα και δεν θα δίνεται προτεραιότητα σε αυτούς που φωνάζουν δυνατότερα, ή απειλούν με διακοπή της παροχής των υπηρεσιών που προσφέρουν στους πολίτες» αναφέρει ο ΙΣΑ, ζητώντας τη δημιουργία Διαρκούς Επιτροπής Διαχειριστικού Ελέγχου του ΕΟΠΥΥ, με επιστημονικούς και υγειονομικούς φορείς, η οποία θα εξετάζει τη διαχείριση των πόρων και τον καταμερισμό τους.
«Έχουμε επισημάνει ότι οι δαπάνες της υγείας είναι ανελαστικές σε ένα στοιχειώδες επίπεδο βασικών παροχών υγείας, γεγονός που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη από τους αρμόδιους φορείς» συνεχίζουν οι γιατροί, λέγοντας πως «δεν πρέπει να επικρατήσει στον ευαίσθητο χώρο της Υγείας ο νόμος της ζούγκλας, αυτοί που παίζουν μικροπολιτικά παιχνίδια στην πλάτη της κοινωνίας θα αντιληφθούν ότι χωρίς γιατρούς, δεν υπάρχει υγεία».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ