Με συγκίνηση και ιερά κατάνυξη τελέσθηκε τη Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013, το μεσημέρι, στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Αγίου Νικολάου Λεμονίων της Σαλαμίνος η Εξόδιος Ακολουθία της αειμνήστου Καθηγουμένης της Μονής, Γεροντίσσης Χριστονύμφης.
Στη νεκρώσιμη Ακολουθία χοροστάτησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνάτιος και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ελευσίνος κ. Δωρόθεος, ενώ συμπροσευχήθηκαν πολλοί πατέρες, Ἡγουμένες και Μοναχές, όλοι οι Ιεροψάλτες του νησιού και παρέστησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κ. Στέφανος Χρήστου, ο Δήμαρχος Σαλαμίνος κ. Ιωάννης Τσαβαρής, η κ. Ρούλα Νάννου και πολλοί ακόμη εκ των τοπικών Αρχόντων.
gerontisa.lemonion9
Σύσσωμος ο πνευματικός κόσμος του νησιού αποχαιρέτισε την 95χρονη Μοναχή, που έζησε τη μοναχική ζωή με ακρίβεια και αυστηρότητα, πάνω από 75 χρόνια στη Σαλαμίνα.
Την απελθούσα μοναχή και Καθηγουμένη αποχαιρέτισε φανερά συγκινημένος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνάτιος, λέγοντας τα εξής: «Προπέμπουμε σήμερα μια οσιακή ψυχή, μια ανδρεία γυναίκα που καταγόταν απ’ τα άγια χώματα της Μικράς Ασίας και έφτασε στο νησί μας στα μεταπολεμικά χρόνια μαζί με την αλήστου μνήμης Γερόντισσά της επί πολλές δεκαετίες, μακαριστή Καθηγουμένη Παρασκευή.
Έζησαν αρχικά στα δύο Παρεκκλήσια της Παναγίας της Καθαρέσας και στο σπηλαιώδη Ναό του Αγίου Χαραλάμπους και εν συνεχεία ανήλθαν στην παλαιά και ερηπωμένη (ανδρική έως τότε) Μονή των Λεμονίων για μεγαλύτερους πνευματικούς και ασκητικούς αγώνες.
Η Γερόντισσα Χριστονύμφη αναδείχθηκε πρότυπο υπακοής, σεμνής και ενάρετης αυστηρής μοναχικής ζωής, ελεήμων και συμπαθής προς όλους, εδίδασκε με τη ζωή και την άσκησή της ολόκληρο το νησί της Σαλαμίνας και τροφοδοτούσε με την καθαρή και άδολη καρδία της τους προσκυνητές που έφταναν στο ερημικό και ήσυχο αυτό πνευματικό καταφύγιο των Λεμονίων, αναζητώντας λίγη πνευματική τροφή.
Της καταθέτουμε σήμερα την ευγνωμοσύνη μας για όσα μας προσέφερε όλα αυτά τα χρόνια, για την πνευματική ευωδία και το άρωμα της αγίας βιοτής της που σκόρπιζε με το πέρασμά της και προσευχόμαστε για τη μακαρία ανάπαυσή της στη Βασιλεία των Ουρανών, που ήδη αυλίζεται.
Ακολούθησε ο ενταφιασμός της στο Κοιμητήριο της Μονής κάτω απ’ τις καταπράσινες λεμονιές και συγκεκριμένα στον τάφο της αειμνήστου Γερόντισσάς της, Παρασκευής Μοναχής.