Η Σαλαμίνα έχει πολλές ομορφιές. Εκείνο όμως που είναι απίστευτο είναι το δάσος της, το οποίο το επισκεφθήκαμε και μείναμε άφωνοι. Δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι ένας τόσο μεγάλος πνεύμονας πρασίνου θα βρίσκεται στη Σαλαμίνα. Ήταν μία ακόμα από τις εκπλήξεις που ευχάριστα είδαμε. Η διαδρομή που σας περιγράφουμε κάνει σχεδόν το γύρο της Σαλαμίνας. Μπορείτε να την κάνετε μέσα σε μία μέρα και, πιστε΄ψτε μας, αξίζει τον κόπο! Διαβάστε αναλυτικά την διαδρομή και φυλάξτε την, ώστε όταν πάτε να την έχετε...
Κείμενα: Βασίλης Μπάρμπας
Φωτογραφίες: Νίκος Δεσύπρης


Βγαίνουμε από τα καραβάκια -Παλούκια και κατευθυνόμαστε αριστερά προς Αμπελάκια –Σελήνια (Κυνοσούρα και αρχαίο λιμάνι). Περνάμε μέσα από Αμπελάκια, στην συνέχεια περνάμε από το αρχαίο λιμάνι και μετα από 300 μέτρα στρίβουμε αριστερά προς Κυνοσούρα με προορισμό το μνημείο Σαλαμινομάχων.
Στην Κυνοσούρα η θέα είναι μαγευτική όταν αντικρίζεις τον όρμο των Σεληνίων. Στην είσοδο του οικισμού υπάρχει μια «οικογενειακή» παραλία η οποία έχει οργανωθεί από τους κατοίκους της περιοχής σε τέτοιο βαθμό ώστε να καλύπτει τις βασικές ανάγκες τους. Σε αυτή την παραλία υπάρχει και ένα μικρό αλλά μερακλίδικο ουζάδικο που μπορεί να σερβίρει όλα τα απαραίτητα «απεριτίφ».
Στα Αμπελάκια: Δεν υπάρχει κάτι ιδιαίτερο γραφικό να δεις ή να επισκεφθείς κατά την διάρκεια της ημέρας, υπάρχει δε ο φούρνος για τα απαραίτητα εφόδια και ψωμάκι ζυμωτό Γιαννιώτικο με προζύμη και ο τοπικός οινοπαραγωγός με τον εύγεστο οίνο. Ακόμη, μπορείτε να πάτε μια βόλτα στο ύψωμα του Αγίου Χριστοφόρου όπου η θέα προς τον κόλπο της Ελευσίνας είναι πραγματικά όμορφη. Το βράδυ υπάρχει ένα όμορφο φιλικό μαγαζί με ζωντανή μουσική φτιαγμένο προσεγμένα μάλλον σε παλαιά αποθήκη ή στάβλο, το φιλικό κλίμα, η ωραία διακόσμηση, η ζωντανή μουσική και οι καλοί μεζέδες θα σας αποζημιώσουν.
Στα Σελήνια: Φεύγοντας από την Κυνοσούρα η επόμενη στάση είναι τα παραλιακά Σελήνια! Κατά μήκος της παραλιακής οδού υπάρχουν πολλά αξιόλογα μαγαζάκια για φρέσκους ψαρομεζέδες και φρέσκα κρεατικά πιάτα με φόντο τον όρμο Σεληνίων και την θαλασσινή αύρα. Κάποια μαγαζιά οργανώνουν μουσικές βραδιές με ζωντανή μουσική όπου το κέφι και ο χορός είναι στο αποκορύφωμα. Επίσης, ιδανικά για επίσκεψη των Σεληνίων είναι η μέρα των Θεοφανίων μπροστά στην κάτασπρη εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Το καλοκαίρι υπάρχει το κλασικό παλιό όμορφο και πολύ προσεγμένο θερινό σινεμά «Σινέ Σελήνια». 
Από Σελήνια προς Γυάλα: Από Σελήνια ακολουθούμε τον ανηφορικό δρόμο προς Κακή Βίγλα. Η θέα στο πανόραμα Σεληνίων πραγματικά αποζημιώνει τον ταξιδιώτη αφού μπορεί να δει τον Πειραιά, Δραπετσώνα, Γλυφάδα , Υμηττό και πολλά άλλα σημεία. Αυτό που κάνει εντύπωση και η δημιουργία ρητορικής ερώτησης είναι: Αυτά τα απέραντα τσιμεντένια χωράφια μέχρι που θα φτάσουν?
Στη διασταύρωση της Κακής Βίγλας, μπροστά στην Εκκλησία με τον τεράστιο μαρμάρινο ογκόλιθο, ακολουθούμε τον δρόμο προς Γυάλα στρίβοντας αριστερά. Στην παραλία της Γυάλας υπάρχουν ταβερνάκια που σερβίρουν διάφορους καλοφτιαγμένους μεζέδες μπροστά από την παραλία με θέα πάντα την θάλασσα. Το καλοκαιράκι βέβαια τα τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο αποτελούν σήμα κατατεθέν.
Από Γυάλα, Κακή Βίγλα προς Περιστέρια: Υπάρχουν δύο δρόμοι από Γυάλα, Κακή Βίγλα προς Περιστέρια, ο ένας είναι παραλιακός αλλά υπάρχει το ενδεχόμενο να μπερδευτούν οι οδηγοί και άλλος είναι ο δρόμος από Κακή Βίγλα προς Αιάντειο και στην συνέχεια την ακολουθία των ενημερωτικών πινακίδων. Στον οικισμό Περιστέρια, μπορείτε να απολαύσετε το καλοκαιρινό μπάνιο με θέα την Αίγινα και μπορείτε να πάρετε το μεσημεριανό σας φαγητό σε κάποιο ταβερνάκι που υπάρχει στον παραλιακό δρόμο. Εντύπωση δημιουργεί το εντυπωσιακό σπίτι στην παραλία του οικισμού που είναι φτιαγμένο με μεράκι και αρκετή προσωπική εργασία, ένα θέαμα που πραγματικά θα σας μείνει αξέχαστο! Ακόμη στον οικισμό υπάρχει και το σπήλαιο του Ευριπίδη, όπου αξίζει να περπατήσετε (ανηφορικός δρόμος περίπου 500 μέτρα) μέσα σε πεύκα γεμάτο μονοπάτι, για δείτε την εκπληκτική θέα της Αίγινας!  
Από Περιστέρια προς Κανάκια: Πάλι υπάρχουν δύο δρόμοι. Ο ένας παραλιακά και στην συνέχεια μέσα από το δάσος (χωματόδρομος) όπου υπάρχει η πιθανότητα να χαθείτε και να γυρίσετε πίσω στα Περιστέρια. Και ο άλλος δρόμος είναι να γυρίσετε πίσω από Περιστέρια προς Περάνι, Αιάντειο και να ακολουθήσετε τον δρόμο από το βουνό με προορισμό τα όμορφα Κανάκια.
Στα Κανάκια: Αυτό που θα σας μείνει πραγματικά αξέχαστο, και αξίζει τον κόπο, είναι το πανέμορφο καλοκαιρινό ηλιοβασίλεμα! Στην παραλία μπορείτε να απολαύσετε το καλοκαιρινό σας μπάνιο με την σκιά από τα αλμυρίκια. Στην αρχή της παραλίας υπάρχει, κλασικά, το ταβερνάκι που σερβίρει από καφέ μέχρι πολύ καλούς μεζέδες από το πρωί. 
Από Παλούκια προς Δάσος Φανερωμένης: Ακολουθούμε τον παραλιακό δρόμο στα Παλούκια προς Φανερωμένη. Κατά το μήκος του παραλιακού δρόμου στα Παλούκια, μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας ή το ουζάκι σας ή το φαγητό σας, μιας και τα λιαστά χταπόδια θα σας τραβήξουν το βλέμμα και όχι μόνο! Αργότερα σε αυτόν τον δρόμο, αφού αφήσετε πίσω σας τα Παλούκια, μπορείτε να στρίψετε δεξιά στην ταμπέλα προς Ευριπίδειο θέατρο και να παρατηρήσετε την θέα! Μετά το δάσος της Φανερωμένης και τα γκρεμισμένα υπολείμματα της καλοκαιρινής κατασκήνωσης μέσα στο δάσος, απλώνετε παραλιακά το Μεγάλο Πεύκο, ο Λουτρόπυργος, η Ελευσίνα, που κάποτε ήταν τουριστικά θέρετρα! 
Στην παραλιακή πλευρά της Φανερωμένης (από το ομώνυμο μοναστήρι) μπορείτε να δείτε το μουσείο του Σικελιανού (αν το πετύχετε ανοιχτό), να ανάψετε ένα κεράκι στο μοναστήρι της Φανερωμένης και να πραγματοποιήσετε διάφορες δραστηριότητες όπως για παράδειγμα: αερομοντελισμός, ποδηλασία, τρέξιμο, πέταμα χαρταετού, πικ-νικ κλπ.   Στο άκρο της παραλίας υπάρχει η επικοινωνία με καραβάκι από Φανερωμένη προς Μεγάλο Πεύκο. Η διάρκεια του δρομολογίου είναι περίπου στα (2) δύο λεπτά και το κόστος μεταφοράς με αυτοκίνητο περίπου στα τρία με τέσσερα (3-4) ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των επιβατών και τον τύπο του αυτοκίνητου. 
πιγη .ektos.gr