Τη τρίτη θέση στον Πανελλήνιο Μαθητικό Λογοτεχνικό Διαγωνισμό, που διοργάνωσαν εκδόσεις «Κέδρος», κατέκτησε η μαθήτρια της Γ' Λυκείου του 1ου Λυκείου Σαλαμίνας Μαρία Αγγελάκη.

Συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντες για το υψηλό επίπεδο των έργων τους.

Τα βραβεία απονέμονται στους:

1ο βραβείο: Κωνσταντίνα Σαρινιπούλου, 6ο Λύκειο Ζωγράφου

2ο βραβείο: Χριστίνα Τσάμη Ευαγγελία Μηνά (ομαδική συμμετοχή), Ελληνογαλλική σχολή Καλαμαρί

3ο βραβείο: Ιωάννα Ιωάννου, 2ο Λύκειο Αμαρουσίου
3ο βραβείο: Μαρία Αγγελάκη, 1ο Λύκειο Σαλαμίνας


(Απονέμονται δύο 3α βραβεία, στα δύο έργα που ισοψήφισαν)

Το ειδικό βραβείο συμμετοχής σε σχολείο με τους περισσότερους διαγωνιζόμενους μαθητές απονέμεται στην Ελληνογαλλική Σχολή Καλαμαρί.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ
ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΘΕΜΕΛΗ
Η ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

και θέμα
Τι σημαίνει για σένα Η αναζήτηση του Νίκου Θέμελη; Εκφράσου ελεύθερα…

Tέλη του 19ου - αρχές του 20ού αιώνα: το γύρισμα του αιώνα επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην ελληνική κοινωνία.  Η αναζήτηση είναι ένα μυθιστόρημα που περιγράφει τη διαδικασία αυτού του κοινωνικού μετασχηματισμού.
Έξι διαφορετικά πρόσωπα, χαρακτηριστικοί τύποι της ελληνικής κοινωνίας της εποχής εκείνης (ο αστός, ο έμπορος, ο δάσκαλος, ο αρχιμάστορας κ.ο.κ.), αφηγούνται την προσωπική τους ιστορία. Μέσα από τη σύνθεση των επιμέρους ιστοριών, ξεδιπλώνεται η περιπετειώδης ζωή του κεντρικού ήρωα Νικολή-εφέντη και η σχέση του με τους αφηγητές. Σχέσεις εξουσίας και δεσμοί καταπίεσης, αλλά και σχέσεις φιλίας και έρωτα, ελευθερίας και δημιουργίας. 
Το μυθιστόρημα εκκινεί από  τα Ζαγοροχώρια και εν συνεχεία η δράση μεταφέρεται διαδοχικά στη Λέσβο, στη Σμύρνη, για να καταλήξει στην Κωνσταντινούπολη∙ περιοχές που είτε τροφοδότησαν την ελληνική διασπορά είτε αποτέλεσαν ισχυρά οικονομικά κέντρα της Ομογένειας. Μέσα από τους έξι διαφορετικούς αφηγητές, χαρακτηριστικούς τύπους της ελληνικής κοινωνίας της εποχής εκείνης, στις σελίδες του μυθιστορήματος αποτυπώνονται (με σπάνια πραγματολογική λεπτομέρεια)  η λαογραφία αυτών των περιοχών, οι κατά τόπους αντιλήψεις και νοοτροπίες, το ιστορικό πλαίσιο μιας εποχής κρίσιμης για τα Βαλκάνια. Σε μια δύσκολη πολιτική συγκυρία, με τα ελληνοτουρκικά και το γενικότερο Ανατολικό Ζήτημα σε πλήρη εξέλιξη, τίθενται οι βάσεις για την είσοδο του νεαρού ακόμα ελληνικού κράτους στο διεθνές πλαίσιο και για την εκβιομηχάνιση της χώρας. Ωστόσο, επιβιώνουν ακόμα δίπολα: παράδοση-νεωτερικότητα, αγροτικός κόσμος-αστική τάξη, απομόνωση-κοσμοπολιτισμός, διεθνισμός-μεγαλοϊδεατισμός,  Ανατολή-Δύση.   
Τα ζητήματα που θίγει ο Νίκος Θέμελης στην Αναζήτηση παραμένουν εξαιρετικά επίκαιρα αν εντοπίσει κανείς τις αναλογίες με τη σύγχρονη πραγματικότητα: ο σημερινός κόσμος βρίσκεται ομοίως σε διαδικασία κοινωνικού μετασχηματισμού. Η οικονομική και πολιτισμική παγκοσμιοποίηση και η τεχνολογική επανάσταση επιφέρουν εντυπωσιακές αλλαγές στις διεθνείς σχέσεις. Οι αποστάσεις –κυριολεκτικά και μεταφορικά– ολοένα και μικραίνουν, συγχρόνως όμως παρατηρείται έξαρση του εθνικιστικού και θρησκευτικού φονταμενταλισμού. Υπερδυνάμεις παραπαίουν και νέες υπερδυνάμεις αναδύονται, και, σ’ αυτό τον κόσμο που αλλάζει, η Ελλάδα αναζητά εκ νέου τη θέση της στην ευρωπαϊκή οικογένεια.
Η αναζήτηση είναι ένα μυθιστόρημα πλούσιο σε εικόνες, χαρακτήρες, ιδέες, που πιστεύουμε ότι θα δώσει τροφή για σκέψη και έμπνευση για δημιουργία στους σημερινούς νέους.