%25CE%25B3%25CE%25B1%25CE%25BC%25CE%25BF

Όλες οι γυναίκες ονειρεύονται έναν παραμυθένιο γάμο με τον πρίγκιπα της καρδιάς τους. Η προετοιμασία μπορεί να παίρνει χρόνο μέχρι όλα να γίνουν στην εντέλεια, αλλά η τοποθεσία της τελετής είναι εκείνο που τα καθορίζει όλα! Οι γάμοι σε νησί χαρακτηρίζονται για την μαγική θέα και τα πανέμορφα τους τοπία. Γι΄αυτό και οι περισσότεροι επιλέγουν τα ελληνικά νησιά για αυτή την μέρα.

-->

  • Γάμος – Ιδανική τοποθεσία ελληνικό νησί!
Ο ναός της Παναγίας Ελευθερώτριας στην Σαλαμίνα, είναι η επιλογή κάθε ζευγαριού για την πιο σημαντική τους κοινή στιγμή. Βρίσκεται στο λόφο «Πατρίς». Ο ναός ήταν τάμα του νησιού για την απελευθέρωσή του από τους Γερμανούς καθώς στο λόφο αυτό είχαν σκοτωθεί λόγω ναρκοθετήσεων πολλοί Σαλαμίνιοι. Στα ερείπια των γερμανικών πυροβολείων χτίστηκε ο ναός το 1998 εις ανάμνηση της απελευθέρωσης του νησιού απ’ τους Γερμανούς στις 12 Οκτωβρίου 1944. Για αυτό το λόγο ονομάστηκε και Ελευθερώτρια και πανηγυρίζει τη 12η Οκτωβρίου.


gamos_salamina13.jpg





unnamed-1-2.jpg



unnamed-8.jpg

Εκτός από την ιστορική του σημασία ο ναός αυτός αποτελεί την τέλεια τοποθεσία για μαγευτικές φωτογραφίες. Ο γάμος εκεί έχει συνήθως πιο ανάλαφρο στυλ και αποχρώσεις που ακολουθούν την χρωματική παλέτα του νησιού. Ύστερα από τον κουλουριώτικο γάμο το ζευγάρι του νησιού πρέπει να ακολουθήσει τα έθιμα που ενώνουν την οικογένεια.


  • Τα τριήμερα της πεθεράς 
Πρόκειται για αυστηρή νηστεία που ξεκινάει από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι και την Καθαρή Τετάρτη. Τότε οι νύφες πηγαίνουν στις πεθερές ένα καλάθι γεμάτο νηστίσιμα καλούδια. Μαζί με αυτό η νύφη προσφέρει και την παραδοσιακή τηγανίτα με μέλι και καρύδια.


0542607313ac94e951c07a4b6a5fa842.jpg


Υλικά:
Για τη ζύμη για 4 τηγανίτες:
400γρ. αλεύρι
Ζεστό νερό
1 κ. του γλυκού ξύδι
½ φλιτζάνι του τσαγιού λάδι
**μ’ένα κιλό αλεύρι κάνουμε 10 τηγανίτες
Για τη γέμιση, και το σερβίρισμα
2 φλιτζάνια χοντροκομμένα καρύδια
1 φλιτζάνι αμύγδαλα χοντροκομμένα
3 κουτ. της σούπας ζάχαρη
1 κουτ. της σούπας κανέλλα σκόνη
1 κουτ. του γλυκού γαρύφαλλα κοπανισμένα
Για το σερβίρισμα
4 κουταλιές μέλι
4 κουταλιές από το μείγμα καρυδιού της γέμισης
Λάδι για το τηγάνισμα
Βήματα:
Σ’ ένα μπολ , ρίχνετε το αλεύρι, τη ζάχαρη και αρχίζετε να ανακατεύετε. Προσθέτετε σιγά σιγά το ζεστό νερό (όσο χρεαστεί) και το ξύδι. Ζυμώνετε μέχρι να γίνει μια λεία ζύμη και την αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί.
Εν τω μεταξύ φτιάχνετε τη γέμιση: Αναμιγνύετε τα χονδροκομμένα καρύδια, τα αμύγδαλα με τη ζάχαρη και τη κανέλα και τα αφήνετε στην άκρη. (Το μείγμα αυτό του καρυδιού θα το χρησιμοποιήσετε και στη γέμιση και για το σερβίρισμα να πασπαλίσουμε τις τηγανίτες).
Παίρνετε τη μισή ζύμη και με ένα πλάστη ανοίγετε ένα μακρόστενο φύλλο. Βάζετε πάνω στην επιφάνεια λίγο λάδι και με το χέρι απλώνετε παντού το λάδι. Χαράσσετε το φύλλο στα δύο. Παίρνετε το ένα κομμάτι και με ένα κουτάλι βάζετε στη μέση του και κατά μήκος μείγμα καρυδιού. Διπλώνετε τις δυο πλευρές του φύλλου και κλείνετε το μείγμα μέσα κάνοντας μια μακρόστενη φλογέρα την οποία τυλίγετε σαν κουλούρα και την πατάτε με τα δάχτυλα.
Επαναλαμβάνετε και με το άλλο κομμάτι φύλλου και φτιάχνετε δεύτερη τηγανίτα. Με την υπόλοιπη ζύμη φτιάχνετε άλλες δύο τηγανίτες.
Βάζετε σε μια κατσαρόλα τα 2 φλιτζάνια λάδι, αφήνετε να κάψει και βάζετε μέσα μία μια την τηγανίτα. Μόλις ροδίσει τη γυρίζετε να τηγανιστεί και από την άλλη πλευρά. Προσέχετε να μην αρπάξει, χαμηλώνετε τη φωτιά και ξαναγυρίζετε αν χρειαστεί μέχρι να ψηθεί.
Βγάζετε την τηγανίτα και την ακουμπάτε σε πιάτο. Όπως είναι καυτή, ρίχνετε 2 κουταλιές μέλι και πασπαλίζετε με το μείγμα της γέμισης. Τηγανίζετε και την άλλη τηγανίτα που έχετε εν τω μεταξύ ετοιμάσει.
Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία φτιάχνοντας με την υπόλοιπη ζύμη άλλες δύο τηγανίτες.
*Στη Σαλαμίνα τις φτιάχνουν σαν μεγάλες κουλούρες. Τις προσφέρουν και στους νεόνυμφους όταν γυρίσουν από το ταξίδι του μέλιτος.
  • Η κουλούρα του γαμπρού (Νυφική κουλούρα)
Τη Μ. Εβδομάδα κυρίως την Μ. Πέμπτη πγαίνει η νύφη στην πεθερά “την κουλούρα του γαμπρού”. Είναι γλυκιά και διακοσμημένη με χειροποίητα στολίδια. Σε αυτό το γλύκισμα παλαιότερα βοηθούσαν κορίτσια από όλη την γειτονιά.


%25CE%25BA%25CE%25BF%25CF%25851-12.jpg

Υλικά:
Για τη ζύμη
2 κιλά αλεύρι για όλες τις χρήσεις
500γρ. Βούτυρο
8 αυγά
3 ποτήρια του νερού ζάχαρη
1+1/2 κουτί γάλα εβαπορέ (αδιάλυτο)
2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν-πάουντερ
2 κουταλάκια του γλυκού αμμωνία
3 βανίλιες
15 αυγά κόκκινα και άσπρα (βρασμένα) για το στόλισμα
Για το σιρόπι
1 ποτήρι του νερού ζάχαρη
1 ποτήρι νερό
1 ποτήρι μέλι (μέσα στο οποίο έχουμε ρίξει 1 βανίλια)
Άζυμη ζύμη για τα στολίδια
½ κιλό αλεύρι
Νερό
Λίγη ζάχαρη
ΒΗΜΑΤΑ:
Χτυπάμε το βούτυρο στη δυνατή ταχύτητα του μίξερ μέχρι να ασπρίσει.
Προσθέτουμε τα ήδη χτυπημένα αυγά με τη ζάχαρη και τις βανίλιες.
Ζεσταίνουμε λίγο το γάλα (να είναι χλιαρό) και διαλύουμε σε αυτό την αμμωνία, το μπείκιν-πάουντερ και τα προσθέτουμε στο μίγμα.
Ρίχνουμε τμηματικά το αλεύρι ώστε να έχουμε μια μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα δάχτυλα.
Αλείφουμε το ταψί με βούτυρο και στρώνουμε μια λαδόκολλα.
Απλώνουμε τη ζύμη στο ταψί.
Με την άζυμη ζύμη φτιάχνουμε ένα μεγάλο σταυρό και διάφορα στολίδια (πουλάκια, λουλούδια, σταφύλια κ.α) της επιλογής μας και τα τοποθετούμε στην επιφάνεια του γλυκού.
Σε κάθε άκρη του σταυρού βάζουμε τα κόκκινα αυγά και μερικά άσπρα. Ο αριθμός των αυγών πρέπει να είναι μονός.
Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 40 λεπτά περίπου και όταν κρυώσει τη σιροπιάζουμε με ζεστό σιρόπι.